Contrapasso

Divat- tánc- és zenetörténet

Az angol módi és a királyné alsóinge

2017. június 25. 15:10 - Contrapasso

Az 1780-as évek nyugati divatja

johnsmartmrsrussel1781.jpg

Az 1780-as években új divat hódította meg Európát Angliából, melynek társadalmi és gazdasági okai is voltak. A „mode a l’Anglaise”  a kényelmesebb és célszerűbb ruhadarabok divatja lett. (A képen: John Smart: Mrs.Russell portréja. 1781, miniatúra)

A férfiak justaucorps-ot (hosszú, combközépig érő kabát), vagy redingote-ot (riding coat= frakk szerű szabású lovagló kabát) kabátot viseltek, rövid mellényt, hozzá kényelmes térdig érő nadrágot harisnyával és alacsony sarkú cipőt. Az oldalt göndörített és hátul copfba fogott rizsporozott paróka még mindig általános viselet volt. Az öltözetet nyakukba tekert, diszkréten fodros vagy csipkés fehér sál egészítette ki.

gromney1777-79.png

A képen: George Romney: A Beaumont család c. képének részlete

thomas_gainsborough_portrait_of_joshua_grigby.jpg Thomas Gainsborough: Joshua Grigby portréja

t_gainsboroughmrandmrswilliamhallettthemorningwalk.jpg

Thomas Gainsborough: Mr. és Mrs. William Hallett (A reggeli séta), 1785.

A hölgyek ruhatárába is kényelmesebb öltözékek kerültek. Eltűntek a merevített abroncsok a szoknya alól.  A nők is szívesen viselték a redingote-ot.  A "robe a l' Anglaise" :

tumblr_lmon7xr7ef1qga5wno1_500.jpg

1786.jpg

A dekoltázs is kisebb lett, melyet fehér kendővel fedtek el. A lazára fogott, szürkére rizsporozott hajra óriási, változatos fazonú kalap került masnikkal, fodrokkal és tollakkal díszítve. 

thomas_gainsborough_lady_georgiana_cavendish.jpg

Thomas Gainsborough: Lady Georgiana Cavendish portréja

george_romneyportraitofalady.jpg

George Romney: Hölgy portréja

Marie Antoinette (1755 -1793), aki köztudottan szeretett öltözködni és a párizsi divatot irányítani, nem kívánt lemaradni a divat megreformálásában. Az évtized elején új stílusú, egyszerű szabású ruhájával hívta fel magára a figyelmet, nem kis botrányt okozva vele. Amikor az akkor már amúgy sem túl népszerű királynét Elisabeth Vigée Le Brun 1783-ban megörökítette a könnyű, légies ruhadarabban, szalmakalappal a fején, teljes volt a közfelháborodás. Az öltözék ugyanis leginkább egy alsóinghez hasonlított. Fehér muszlinból készült, a szoknya alól hiányzott a drótváz. A dekoltázsra és az ujjára kis fodor került, s lényegében az összes díszt egy a derékra kötött nagy, színes szalag jelentette.marie_antoinette_in_muslin_dresslouiseelisabethvigeelebrun1783.jpg

Botrány ide vagy oda, a királyné  egyszerű, ámde stílusos ruhája , feltehetően annak kényelmessége miatt mégis divatot teremtett, a helyi selyemkereskedők nagy bánatára. Ugyanis a ruhához szükséges muszlin anyagot Angliából importálták, így számukra ez igen nagy anyagi veszteséget jelentett. 

A "Chemise a la Reine",  azaz a "királynő alsóinge" , vagy másként a "robe a la Reine" nemsokára elhagyta a párizsi udvart és külföldön is hódító útjára indult, megalapozva ezzel a későbbi évtizedek egyszerűbb és természetesebb ruhadarabjainak divatját.

david_lavoisier_m.jpg

 Jackes Louis David: Antoine Laurent Lavoisier és felesége képmása. 1788.

 antoinevestier1785portraitofaladyholdingabook.jpg

 Antoine Vestier: Könyvet tartó nő képmása 1785.

Végezetül nézzünk meg néhány, a korszakot idéző mai ruhát:

augustintytar_blogspot_fi.jpg

 A kép forrása: augustintytar.blogspot.fi

fredingote12_zps7eedd6d2.jpg

A kép forrása: augustintytar.blogspot.co.uk

forrastracykenneypinterest.jpg

A kép forrása: Tracy Kenney, Pinterest

 c34d3171d369eb15cd9ba0a68bcd3cfa.jpg

 chenilesetpapillons_com.jpgA kép forrása: chenilesetpapillons.com 

Ha szeretnél még több cikket is olvasni, ebből a tartalomjegyzékből kedvedre válogathatsz. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://contrapasso2.blog.hu/api/trackback/id/tr7412616683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása