Contrapasso

Divat- tánc- és zenetörténet

Valóban olyan deltás fickó volt VIII.Henrik? Mit viselt a felsőruhája alatt I.Erzsébet?

2018. május 09. 07:31 - Contrapasso

Nemesi divat a Tudor-kori Angliában

 502px-hans_holbein_d_j_portrait_of_henry_viii.jpg

Az angol történelemben az utókor Tudor-kort VII.Henrik uralkodásának kezdetétől, 1485-től számítja egészen I. Erzsébet haláláig, 1603-ig. Ez alatt az időszak alatt Angliának öt uralkodója volt, a nagyapa, a fia és annak három gyermeke, VII.Henrik,VIII.Henrik, VI.Edvárd,Mária és I. Erzsébet. A  képen ifj. Hans Holbein:VIII.Henrik király portréja.

 

 

tudor_haz.jpg

A Tudor-ház

Uralkodásuk 118 éve alatt jelentős történelmi események zajlottak, gondoljunk csak arra, hogy VIII.Henrik 1531-ben önhatalmúlag megszüntette a pápa hatalmát az angol egyházak fölött és magát tette meg az anglikán egyház fejének. Vagy az ezután megindult katolikus üldözésekre, a skótok és angolok közötti belviszályokra, vagy a franciákkal és spanyolokkal vívott csatákra. Ez az időszak az, amikor az ország tengeri és kereskedelmi nagyhatalommá vált.

nicholas_hilliardportrait_of_queen_elizabeth_i.jpg

Nicholas Hilliard: I.Erzsébet

Így természetes, ha érdekelt, ezek a nagy formátumú uralkodók hogyan alakították a divatot.

 

Mind a nők, mind a férfiak egy lábszárközépig érő finom vászon, hosszú ujjú alsóruhát viseltek, melyet a nyakánál és a kézelőjénél zsinórok fogtak össze és gyakran szép virág, vagy geometriai mintás hímzést is kapott.

fd16d8ccc8b5e81cab8292e1ac0840bf.jpg

Férfi (1580-90) és női (1610) alsóruha a Fashion Museum in Bath gyűjteményéből.

 

Női ruhák

A nők lábukra harisnyát húztak, melyet térd fölött szalaggal rögzítettek. I.Erzsébet selyemharisnyát is hordott, mely akkoriban egy kisebb vagyonba került. Az udvarhölgyeket az a "megtiszteltetés" érhette, hogy a levetett harisnyáit ajándékba kaphatták. 

elizabeth_1st_s_stockings_by_qunospotter_via_flickr.jpg

I.Erzsébet selyem harisnyája. A kép forrása: Quno Spotter, Flickr.com

A királynő szerette a kényelmes, lapos sarkú cipőket. Valószínűleg ezzel nem lehetett egyedül:

87acd560f4513dc4c5b42fe2c4f54aef_masolata.jpg

 

 

Az alsóruhára esetenként egy újabb, vállpántos alsóruha kerülhetett.

 No és itt jön a "kardinális kérdés", hordtak-e fűzőt, vagy sem a kor asszonyai. Az 1500-as évek elején az  alsóruhák egyike volt varrásokkal merevítve, ekkoriban külön fűzőt még nem viseltek. Majd egy sűrű varrásokkal több rétegből készült „mellény” szerűség jött divatba, amitől lassacskán eljutottak a nők a belevarrt pántokkal merevített fűzőig. Erzsébet királynő már egészen szoros fűzőket is hordott. 

A fűzőre a század elején még egy kúp alakú, pántokkal merevített alsószoknya következett.Ez volt  a farthingale.

farthingaleelisabethan.jpg

A kép forrása Pinterest

 

Később ez kiegészült egy kis ,henger alakú farpárnával.

tudorfuzoforrasetsycom_2.jpg

A kép forrása:etsy.com

 

Majd Erzsébet királynő, és az őt utánzó nemes hölgyek már olyan ruhákat hordtak, amelyek alatt a fűzőhöz erősített farpárnán még egy korong alakú merevítő is körbeölelte a derekát vagy a merevített szoknya egy csonkakúpra emlékeztetett.

38ac955337769939f75be86d0302c1ef.jpg

A kép forrása:Pinterest

 

A felsőruházat igen változatosan alakult száz év alatt, mely során természetesen külföldi hatások is érvényesültek.

Lássuk a két legjellemzőbb angol női viseletet:

Az 1500-as évek első felében a felsőruházat két rétegből állt, mert a szoknya elöl szétnyílt. A szögletes dekoltázs és a felül szűk, alul pedig bő – sokszor prémes – ujja igen jellemző szabása volt a korszak öltözeteinek.

Ezt még kiegészítették a jellegzetes főkötőikkel. A zártabb, sátortetőre emlékeztető szögletes merevített fazonú fejdíszt Gable hood-nak hívták. Ez a hajat egészen eltakarta. Oldalt fekete lelógó "füleket" flappets"-nek nevezték. Később pedig fekete fátyolban végződő párta lett belőle. A másik fajta főkötő a French hood, egy nyitottabb, elöl a hajat szabadon hagyó, pártás változat volt, amihez fekete fátyol tartozott.

Ezt az öltözetet együttesen nevezik Tudor -stílusú ruhának, a főkötőt pedig Tudor főkötőnek.

1_aragoniai_katalin.jpg

Aragóniai Katalin (VIII.Henrik első felesége) portréja

 

3_jane_seymourhans_holbein.jpg

Jane Seymour (VIII.Henrik harmadik felesége) portréja

 

 

catherine_parr.jpg

 Parr Katalin, VIII.Henrik hatodik, egyben utolsó felesége

 

 

erzsebetfiatalon.jpg

A fiatal Erzsébet portréja

 

 

2_boleyn_anna.jpg

Boleyn Anna (VIII.Henrik második felesége) portréja

 

Itt megnézhetitek, hogyan öltözött fel (pontosabban vetkőzött le) Boleyn Anna, hány rétegből állt egy Tudor stílusú öltözet: 

 

 

A század második felében pedig a egyre inkább egy merev zárt ruházat lett a divatos, amin a spanyol módi hatása is érződött. Erzsébet királynő a saját ízlésére formálta, az udvaroncok pedig lelkesen utánozták őt.(a spanyol divatról itt olvashattok). Jellemzője volt a bő puffos ujj szűk mandzsettával, sokszor még egy plusz, levehető ujjal is gazdagítva. A szűk, szorosan fűzött felsőrész és a terebélyes, bokáig vagy földig érő szoknya, csonkakúp alakjával, a széles csípőt volt hivatott erősíteni. A nyakánál nem volt annyira zárt, mint spanyol társaié. Sokszor a fodros körgallért az un. Stuart -gallérral helyettesítették, mely egy drótokkal merevített nagy legyezőre hasonlított. Ez utóbbit Stuart Máriáról nevezték el valamilyen oknál fogva, holott ő ilyen gallért nem viselt. A ruházatot gyöngyökkel, ékkövekkel díszítették, nyakukba gyöngysorok, medálok, nyakláncok kerültek.

7bda50d05952db615821806d7569ec44.jpg

 

87acd560f4513dc4c5b42fe2c4f54aef.jpg

Két portré I.Erzsébet királynőről

 

639px-circle_of_marcus_gheeraerts_the_younger_portrait_of_a_lady_traditionally_called_elizabeth_throckmorton.jpg

Marcus Gheeraerts iskolája: Hölgy portréja, Elisabeth Throckmorton.

gheeraerts_barbara_gamage_with_six_children.jpg

Marcus Gheeraerts: Barbara Gamage hat gyermekével.

 

A ruhához elöl és oldalt rövid göndör fürtökbe rendezett, hátul kis kontyba fogott haj illett, gyöngy és ékkő díszítéssel, vagy pártával.

3584a469c0bb641f2e2bb36d8b1ee786.jpg

 

 

Férfi viseletek:

VIII.Henrik uralkodásának idején (1509-1547) az ideális férfi széles vállú, erőt, magabiztosságot sugárzó, megnyerő megjelenésű. Ezt a képet az akkori divat is igyekezett erősíteni. Az alsóingre felvett zeke hatalmas válltöméssel készült, s ujja is puffos volt, s combközépig ért. Díszíthették hasítékokkal is. S ha ez még nem volt elég, a zekére egy bő, elöl nyitott, széles sálgallérján többnyire prémborítással néha prémbéléssel és terjedelmes ujjakkal készült kabátot vettek fel (a németeknél ez volt a Schaube). A hivatalnokok fekete schaube-ja bokáig ért.

 

hans_holbeinmorustamas.jpg

ifj.Hans Holbein: Morus Tamás portréja

 

 

hans_holbein_the_younger-charles_de_solier_sieur_de_morette.jpg

Ifj. Hans Holbein: Charles de Solier, Sieur de Morette

 

workshop_of_hans_holbein_the_younger_portrait_of_henry_viii_google_art_project.jpg

ifj. Hans Holbein: VIII.Henrik portréja

 

A hozzá való nadrág szintén comb középig ért, a zeke általában takarta is. A nadrág ágyék részére a férfiasság szimbólumaként kis tömést varrtak. (erről bővebben itt olvashatsz) A szűk harisnyához széles szájú cipő illett.

leaderbritish16thmet_1.jpg

"Tehénszájú" cipő, XVI.század. The Metropolitan Museum of Art

 

Félhosszú frizurájukhoz általában barett sapkát hordtak. Divatos volt a szakáll és a kis bajusz is, de a borotvált arcú férfiakat sem szólták meg.

ifj_hansholbeinmuzsikusportre.jpg

Ifj. Hans Holbein: Muzsikus portréja

 

A század második felére az angol nemesek is a spanyol módi szerint öltöztek, csak nem ragaszkodtak annyira a fekete színhez. (Mára már megfejthetetlen, hogy ez a merev és kényelmetlen divat hogyan befolyásolhatta ennyire Európa öltözködési szokásait.) A zárt magas nyakú rövid zekéhez kis combközépig érő, kerekre tömött nadrág illett harisnyával és lapos sarkú cipővel. A gallért és a kézelőt is fodrok borították. A ruházatot a rövid, bő selyem vállgallér és merev kalap vagy magas barett sapka és kesztyű tette teljessé. Oldalukról nem hiányozhatott a tőr vagy kard sem.

800px-robert_dudley_leicester.jpg

 Robert Dudley, Leicester grófjának portréja.

 

gheeraerts_robert_devereux_1596.jpg

 Marcus Gheeraerts:Robert Devereux portréja

I.Erzsébet legendás volt gazdag ruhatáráról. Uralkodói nagyságát öltözékével is reprezentálta. Számos film készült az életéről, melyekben igyekeztek divatteremtő öltözködési stílusát is bemutatni. Az Elizabeth című ,1998-ban készült és az Elizabeth: az Aranykor című ,2007-es filmben Cate Blanchett alakította igen meggyőzően a királynőt. A Shekhar Kapur rendezte filmekhez Alexandra Byrne tervezett gyönyörű kosztümöket, melyekért két Oscar jelölést és egy Oscar díjat is kapott.

ref22.jpg

ref25.jpg

ref1.jpg

elizabeth3.jpg

cate_blanchett_as_queen_elizabeth_in_elizabeth_the_golden_age_2007.jpg

11_-cate-blanchett.jpg

Kapcsolódó témák, amelyek érdekelhetnek: Itt arról olvashattok, milyen volt a divat ugyanebben az időben Itáliában és a német nyelvterületeken.

Ebben a tartalomjegyzékben pedig kedvetekre böngészhettek, hátha találtok még számotokra érdekes olvasni valót.

Felhasznált irodalom: Képes divattörténet, Corvina kiadó 1977

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://contrapasso2.blog.hu/api/trackback/id/tr3913896350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HARP3R 2018.05.10. 16:26:16

VIII. Henrik alig 18 évesen került Anglia trónjára. Akkoriban talán még megnyerő külsejű lehetett, ám hamar elhízott és aztán már minden volt csak épp megnyerő nem. A természete az alkatával együtt kezdett torzulni, bár csak 55 évet élt, 30-as éveitől kezdve szinte elviselhetetlenül akaratos zsarnok volt.
süti beállítások módosítása