Contrapasso

Divat- tánc- és zenetörténet

A vikingek viselt dolgai

2017. augusztus 21. 15:13 - Contrapasso

66a75028369b863c8b705d336343ee97.jpg

A vikingek rabló hadjáratairól, kereskedelmi tevékenységéről, vallási szokásaikról, őseik tiszteletéről, az ellenséggel való kegyetlenkedéseikről vagy esetleg a szoros családi kapcsolataikról biztosan sokan hallottatok már. Különösen most, hogy egyfajta reneszánszát is élik az életüket, kalandjaikat megelevenítő kultuszfilmek. (A fenti kép forrása: Elisabeth Edwards, Pinterest)

A viking társadalmak a Kr.u. VIII.-XII.században élték fénykorukat. Ezek a skandináv népcsoportok ekkor vezették a legtöbb rabló hadjáratot, indultak el új kereskedelmi utakat felfedezni és vetődtek el a hazájuktól legtávolabbi vidékekre, még Észak-Amerikába és Bizáncba is. Szokás még őket varégoknak, normannoknak, ruszoknak is nevezni, attól függően, hogy hol telepedtek le.

Nézzük meg, hogyan is öltözködtek, mi jellemezte leginkább viseleteiket. A ruházkodásukra a feltárt régészeti leletek, fennmaradt korabeli képi ábrázolások (pl. a bayeux-i falikárpit és az osebergi hajón talált kárpit) alapján lehet következtetni.A harci ruházatukra itt most nem térek ki, azt majd egy külön cikkben olvashatjátok.

flotte_normandebayeux-ikarpitrol.jpg

A képen: A Bayeux-i kárpit részlete, viking (normann) hajósok.

Bárhol is éltek, vagy telepedtek le, a társadalmuk alapvetően három rétegre oszlott: rabszolgákra (thrallok), szabadokra (karlok) és az előkelőkre (jarlok). Ruházatuk a társadalomban elfoglalt helyük szerint alakult.

Öltözékek:

A rabszolgák öltözéke lehetett a legszegényesebb. (Róluk tudunk a legkevesebbet, mivel a feltárt sírok főleg előkelők temetkezési helyei.) Azonban feltehető, hogy a nők, csak egy bővebb szabású, hosszú, kényelmes tunikát viseltek csupán, a férfiak pedig egy nadrágot, esetleg egy durvább szövésű rövid tunikát, melyet hűvösebb időben köpennyel egészítettek ki. Cipőjük sem biztos, hogy volt.

A földműves, kézműves réteg ruházata már nem sokban különbözött a nemesekétől, leginkább a felhasznált anyag minőségében, díszítettségében volt más. Bővebb szabású, réteges ruházatuk megóvta őket a hidegtől. Az előkelők drága anyagokból készült, ruházatot hordtak, melyet hímzésekkel, ékszerekkel gazdagon díszítettek. A legfontosabb szempont azonban a kényelem és a melegség volt.

Lábukra a nők is és a férfiak is bőrből készült, esetleg szőrmével bélelt cipőt, vagy rövid szárú csizmát húztak.

borcipoazoseberghajorol.jpg

A képen: bőr bokacipő az Osebergi hajóról,IX.század.

A férfiak hosszú nadrágot viseltek, de ismerték a térdnadrágot is.

skjoldehamtromsomuseumendof11thc.jpg

A képen: a Skjoldehamn-i nadrág a XI.század végéről. Forrás: Skjoldehamn Tromsö Museum

Lábszárukra gyakran tekertek vászonból készült lábszárvédőt. A keleti hódítások során megismert bő szabású nadrágot is felvették.

img_2646.JPG

A kép forrása: svenshaithabureise.blogspot.com

A nadrághoz térdig, vagy combközépig érő tunikát vettek fel, melyet övvel fogtak össze. Az előkelők tunikáit csuklónál, nyak résznél gazdagon díszítették hímzésekkel.

skjoldehamnitunika.jpg

skjoldehamnitunikareszlete.jpg

A képeken a Skjoldehamni leletek a XI.század végéről. Forrás: Skjoldehamn Tromsö Museum

forrassagy_vikingove_cz.jpg

A képen egy ruharekonstrukció. A kép forrása: sagy.vikingove.cz

Hideg időben a tunika fölé egy felső is került, majd arra sűrű szövésű, vállnál fibulával összefogott köpenyt terítettek. Ismerték a madártollakkal, pehellyel tömött kabátszerűséget is, ami talán a mai pufidzsekik őse lehetett, de szőrmés állatbőröket is kapcsoltak a vállukra.

hedebycoatsforrasarejorgenssonpiinterest.jpgA képen: a Hedebi (Haithabu) lelet alapján rekonstruált kabát. Forrás: Are Jorgensson, Pinterest

A férfiak hajviselete igen változatos volt. Akár természetesen hosszúra növesztett, fonatokkal összefogott, vagy borotvált is lehetett. Szívesen viseltek szakállt.

Fejüket szőrmés kucsma vagy bélelt kapucni, kezüket kesztyű védte a hideg ellen.

forrasppvkme.jpg

A kép forrása:ppvk.me

A nők a hosszú tunika fölött egy vállpántos, kötényszerű felsőruházatot viseltek, melyet a vállnál fibulák tartottak meg, derekuknál öv fogta össze.

9ea123d37ee79abf733a7e3fbdfd2172.jpg

f75039fc043e86723e7689e50e9dff57.jpg

A képek forrása:Pinterest

Az előkelő nők, mivel fizikai munkát nem végeztek, így akár testhez állóbb alsóruhát is hordhattak, melyhez a finom anyagból készített felsőruházat tartozott, amelyet színes hímzésekkel, szövött mintás ruhaszegélyekkel, selyemszalagokkal díszítettek és arany, ezüst fibulák tartottak össze.

forrasfbcom.jpg

A kép forrása: Pinterest

A hideg időben őket is csuklyás köpeny, vagy – mint a férfiakat - madártollakkal, pehellyel töltött kapucnis tunika, szőrmék, szőrmés sapka és kesztyű óvta az időjárás viszontagságaitól.

forrasvikingmuseumiceland.jpg

A képen: kesztyű. Forrás: Viking Museum Iceland

forrassigridvinje-christensenpinterest.jpg

A képen egy ruharekonstrukció, Katja Saveljeva munkája. forrás:Elise Kingstone, Pinterest

forrascoriedingerpinterest.jpg

A kép forrása:Cody Edinger,Pinterest

A nők hosszú hajukat fonatokba rendezték, homlokpántokkal fogták össze, de a munkát végző nők fejkendőt, az előkelők fátylakat is felvettek.

Kiegészítők:

Arany, ezüst veretes övek, nyakláncok, brossok, fibulák, karkötők, fülbevalók, üvegből, ásványból, esetleg borostyánból készült gyöngyök egészítették ki a jarlok öltözetét. Az övükre kötött kis zacskókban ott lapultak amulettjeik, szentjeik jelképei.

brossnationalmuseumofireland.jpg

A képen: viking fibula, British Museum

 vikingshipmuseumoslo.jpg

A képen: IX.századi lelet Hoenből, Norvégiából. Viking Hajómúzeum, Oslo

Textilek:

A vikingek gyapjú, len anyagokat használtak, de az előkelők selyemből készült ruházatot is viseltek. Ismerték a textilfestést, barna, bíbor, sárgászöld, kék, vörös színeket szívesen használtak.

A sűrű szövéssel előállított vastagabb anyagok különösen melegek voltak. A régészeti leletek között fellelhetők igen bonyolult szövési mintájú anyagtöredékek is, sőt kockás mintás textilmaradványokat is találtak.

textilmaradvanyazoseberghajorolkulturhistoriskmuseum.jpg

textilmaradvanyazoseberghajorol.jpg

Textilmaradvány leletek az Osebergi hajóról, IX.század.

Végül egy érdekesség. A vikingek – eltérően európai kortársaiktól – igen ápolt és tisztaságszeretők voltak. Rendszeresen mosakodtak, ruházatukat cserélték. A régészeti leletek között ugyanis számtalan fésűt, csipeszt, fogvájót és egyéb tisztálkodási eszközt találtak, amelyek mind erre utalnak. 

orkneymuseum.jpg

A képen, viking fésű, Orkney Museum.

Felhasznált irodalom: Johannes Bronsted: A vikingek. Corvina kiadó; Molnár Orsolya Anna: Viking szokások, kultúra és életmód. (Előadás anyag, Schola Artis Gladii et Armorum); Milyen ruhákat hordtak a vikingek (Múlt-kor magazin 2015.05.08.szám)

Ha szeretnél még további érdekes cikkeket olvasni a divat-tánc- és zenetörténet témában, itt ebből a tartalomjegyzékből válogathatsz. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://contrapasso2.blog.hu/api/trackback/id/tr6612768876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Célkereszt 2017.08.22. 18:04:53

Nagyon jó bejegyzés. Sokkal reálisabb képet ad a vikingekről, mint a filmek.

Contrapasso 2017.08.22. 19:24:01

@Célkereszt: Nagyon örülök, hogy tetszett a cikk. Köszönöm, hogy elolvastad. :)

Mr. Neutron 2017.08.23. 13:15:52

A poszt érdekes, az illusztrációk szépek. Azonban kicsit leegyszerűsítő ezt írni a vikingekről: "szokás még őket varégoknak, normannoknak, ruszoknak is nevezni", ugyanis ezek a megnevezések nem a vikingek egészére vonatkoznak, hanem adott időszakban élt egyes csoportjaikra. Pl. a varégok azok voltak, akik a keleti és déli útvonalakon kereskedtek és akik létrehozták a kijevi Ruszt, de őket sosem nevezték normannoknak.
süti beállítások módosítása