Contrapasso

Divat- tánc- és zenetörténet

Egy lovag ruhatára

2018. február 18. 20:23 - Contrapasso

detnq8hxuaeumbc.jpg

Hősiesek, bátrak, megvédik a gyengéket, hódolattal viseltetnek a nők iránt. Ez a romantikus képzet él bennünk, ha meghalljuk ezt a szót, lovagok.

A lovagság intézménye kb. a VIII.-IX.században jelent meg a Nyugat-Európai országokban, majd  elterjedt  Európa más országaiban is. Fénykorát a XIII-XIV.századra tehetjük. Végét a modern harcászati eszközök elterjedése jelentette a XVI.században.

A lovagok általános értelemben azok a tehetős , fegyveres lovas harcosok voltak, akik megengedhették maguknak a drága fegyverzetet, páncélzatot, s így szolgálták az uralkodót, vagy nagyobb földbirtokos urukat. Továbbá lovagok voltak azok a szegényebb nemesek is, akiknek a rajtuk lévő felszerelésen és a lovukon kívül egyéb vagyonuk ugyan nem volt, de hűségesküt tettek valamely földesúr szolgálatában. S azok is, akik valamely egyházi, vagy világi rend tagjaiként fegyveres szolgálatot láttak el.

Hogyan is öltözködtek a lovagok? Az öltözéket minden korban igyekeztek akként alakítani, hogy az a viselője testi védelmét szolgálja a harcok során, oltalmat adva a vágó,szúró és egyéb fegyverektől és a gyilkos nyílvesszőktől. Az évszázadok alatt annyiféle sisakot, páncélzatot, kardot fejlesztettek ki, hogy ebben a cikkben lehetetlenség mindegyikről kor szerint részletesen említést tenni. Ezért engedjétek meg, hogy most itt csak általánosságban nézzük meg az egyes ruhadarabokat. (A fenti képen Orlando Bloom a Mennyei Királyság című filmben)

A ruházat részei:

A vászon, vagy len alsóing a XI-XIII.század elején még bokáig, majd rövidülni kezdett, és végül csak csípőig ért. 

cantigasdesantamaria.jpg

 Cantigas de Santa Maria kódex, XIII.század eleje 

 

Az alsónadrághoz kötötték a harisnyaszárakat. (A nyugat-európaiak csak a keresztes hadjáratok révén ismerkedtek meg az arabok által közkedvelt nadrággal.)

af6d32c0c13fe299cfdbe48c4ddfa5d6.jpg

 

 

A cipők bőrből készültek és eleinte bokáig értek és zsinórral, csattal záródtak. Ismerték a hosszabb szárú cipőt is, majd később már a csizmát is. A lábbeliknek ekkoriban még nem volt sarkuk.

14-15sznationalmuseumofireland.jpg

Cipő a XIV-XV.századból. Forrás: National Museum of Ireland 

 

 

csizma14sznovgorodmuseum.jpg

Csizma a XIV.századból. Novgorodi Múzeum  

 

Az ingre egy vastag, tömött,steppelt vászonkabát került, az un. gambeson. Ez kezdetben térdig ért, elől-hátul és oldal hasítékkal, majd ez is rövidülni kezdett, s a XV.század végére már csak a csípőt takarta. A gambeson vastagsága miatt szintén a testet védte, illetve a felé kerülő láncing és páncél súlyát volt hivatva eloszlatni. Megkötővel, bőr csattal, később gombbal záródhatott. Érdekesség, hogy kánikulában sem volt melege a viselőjének, mert annyira átizzadt, hogy a nedvesség kellemes hűs érzetet adott.

morganbiblegambeson.jpg

Gambeson ábrázolása a Morgan Biblia vagy Keresztes Biblia, vagy más néven Maciejowsky Bibliából. (1240-1250)

 

A lábszárat különböző módokon próbálták meg védeni. Kezdetben fáslival tekerték be lábszárukat egészen térdig. A harisnyaszárra húzhattak steppelt vastag nadrágszárakat is, amelyre aztán az övre erősített lánc nadrágszárak kerültek. Később ezt felváltották a különböző lábvértek.

ulb_dusseldorf_ms-a-2_biblia_sacra.jpgULB-Düsseldorf MS-A-2 Biblia Sacra

 

 

abbaziadiviboldonefresco1350-70.jpg

Freskó, Abbazia di Viboldone, kb.1350-1370.

 

A gambeson fölé vették fel a sokszor 13-15 kg súlyú láncinget. A későbbiekben a láncingre páncélt erősítettek, illetve léteztek olyan páncélzatok, ami alatt nem volt láncing. Kis lemezek összeszegecselésével is készítettek vérteket. A láncszemeket többféle fűzési technikával fűzték össze. 

1ef03b931b481153e927a528f7b77441.jpg

Ilyen, amikor a szemeket egyesével kalapálják ki, majd összefűzés után apró szegekkel rögzítik.

kings_mail.jpg

 

 

A láncingre jött a fegyverköpeny, amely ujjatlan, vagy rövid ujjú vászon öltözet volt, derékban övvel összefogva. A funkciója eredetileg az volt, hogy az alatta lévő fém viseletet óvja a tűző napon való felmelegedéstől, illetve a fém csillogását megakadályozza, amivel az az ellenség figyelmét felkelthette volna. A fegyverköpeny kezdeti natúr színét később felváltották a színpompás öltözetek. A rajta lévő címerek üzenték, hogy mely család, vagy mely hűbérúrhoz tartozik viselője. A lovagrendek tagjai rendük jelképeit varratták fegyverköpenyeikre.

fig2kneeling_knightwestminster_psalterc1250_londonbritish.jpg

Imádkozó lovag ábrázolása a Westminster Zsoltároskönyvből kb.1250-ből. 

 

 codex_manesse_ulrich_von_liechtenstein.jpg

Ulrich von Lichtenstein lovag a Manesse Krónikában.

 

A különböző vértek kialakítása, díszítése mindig jellemző volt az adott korra. Mivel egyedül nem lehetett felvenni, az apródok és szolgák feladata volt a több darabból álló páncélzatba felöltöztetni a lovagot. Szó szerint életbe vágóan fontos volt, hogy minden darab megfelelően illeszkedjen viselőjén, ezért egyedileg, méretre készültek, egy kisebb vagyonért.

zsigmondhercegekunsthistorischesmuseuminviennakesonemetgotvertezet1480forrasmedievalwarfare_info.jpg

Késő német gót vértezet, 1480. Kunsthistorisches Museum, Bécs.  

 

A fejet érhető csapások védelmére a XI-XIII.században vastag sapkára lánccsuklyát vettek fel. A sapka védte a fejet és a nyakat, valamint egyúttal eloszlatta a lánccsuklya súlyát is. A lánccsuklyára sisak is kerülhetett. A sisakok formája, kivitelezése az évszázadok alatt igen változatos volt. Léteztek csőrös sisakok, vagy olyanok is, ahol a sisak tetején szarvak, vagy állatfigurák ékeskedtek.

 

d6e97f12d6f8c0b45e3aa2000824882d_1.jpg

Sisakos lovag a Manesse Kódexben. Kb. 1305-1340.

 

A fém ruházat óvása érdekében, illetve a hűvös idő ellen is köpenyt viseltek. Ez lehetett félkör alakú, elöl csattal összefogva, vagy csuklyás is.

20ddb869a2d3e73b582462310323d779.jpg

Köpenyes lovag a Manesse Kódexben.  

 

A kéz védelme érdekében láncszemekkel, később lemezekkel megerősített kesztyűt húztak.

thelislepsalter.jpg

A király előtt térdeplő lovagok  a "De Lisle Psalter" kódexből (1288-1344)

 

A lovagi felszerelés részét képezték a kardok. Eleinte rövidebb, úgynevezett egykezes kardok lógtak az oldalukon, majd később a hosszabb és vékonyabb pengéjű hosszúkardok. Léteztek ún. "másfélkezes" és kétkezes kardok is, illetve óriási hosszú, pallosok is. A kardok általában az adott személynek készültek, figyelembe véve magasságát, tenyér méretét. Sokszor azonban apáról fiúra öröklődtek a családi vagyont is képező fegyverek. További fegyverek lehettek még: tőr, lándzsa, íj, buzogány, csatacsillag, fokos stb.

1812c128fa6bfec7be6fff77ea4a3817.jpg

 

 

A vívás művészetét apród koruktól gyakorolták a lovagok, hogy mire a csatatérre kerülnek, a lehető legmagasabb szinten tudjanak harcolni saját életben maradásuk érdekében is. Számtalan vívókódex maradt az utókorra, főleg német és itáliai mesterektől. A legrégebbi jelenleg ismert 1310-ből, az ún. I.33. kódex. Ezek a vívókönyvek nemcsak a kardvívást oktatták, hanem tanították pl. a tőr használatát, a botvívást, lándzsaharcot, vagy a sarló harci eszközként való használatát is. (Számunkra itt és most az e kódexekben ránk maradt viseletek bírnak jelentőséggel.)

gallaecia-web-espadaeborquel-1038x562.jpg

 

Az öltözetet az övre akasztott szütyők, táskák, pénztárcák tették teljessé.

Ezek az ábrák igen szemléletesen mutatják, hogy miből is állt egy-egy lovag ruhatára:

395109_293026734146717_359568234_n.jpg

 

Templomos lovag, XII.század

 

 

82d8fc2cdef1c6d288a73b9b317f8215_1.jpg

Lovagi viselet, XIV.század

 

Az egyházi alapítású lovagrend tagjai életét szigorú regulák szabályozták. Fegyverköpenyükön, köpenyükön mindig megjelent a lovagrend címere.

codex_manesse_tannh_user.jpg

 A Német (Teuton) Lovagrend lovagja a Manesse Kódexben.

 

Végezetül pedig nézzünk meg néhány kockát Ridley Scott 2005-ben bemutatott Mennyei Királyság című filmjéből. A kosztümöket Janty Yates tervezte. 

 kingdom-of-heaven-helmet-of-balian-2.jpg

Az Ispotályos Johannita Lovagrend fekete ruházata.

 

 kingdom-of-heaven-6-1024x674.jpg

A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend címerét viselő lovagok.

 

 

 kingdom_of_heaven_4.jpg

  guy_sm22.jpg

A Templomos Lovagrend ruházata.

 

Kapcsolódó témák, amik érdekelhetnek: Előkelő viseletek a XII.században, Lovagok és hölgyeik (Gótikus viseletek a XIII.-XIV.században)

Ha egyéb témájú cikkeket is szeretnél olvasni, ebben a tartalomjegyzékben válogathatsz kedvedre.

Felhasznált irodalom: Képes Divattörténet, Corvina kiadó,1977, Steven Runciman:A keresztes hadjáratok története,Osiris kiadó,1999, Michel Patroureau:Figures de l'héraldique, Zombori István: Lovagok és lovagrendek,Kozmosz könyvek 1988. 

 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://contrapasso2.blog.hu/api/trackback/id/tr5713678950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hegecz25 2018.02.20. 02:40:00

"Az alsónadrághoz kötötték a harisnyaszárakat. (Az európaiak csak a keresztes hadjáratok révén ismerkedtek meg az arabok által közkedvelt nadrággal.)"

akkor nagyon ugyesen kerulhettek ki a honfoglalo magyarokat, akik peldaul szinten nadragban jartak be egesz Europat.

for-avar 2018.02.20. 07:10:14

Ez a nadrágsztorit hagyjuk már.
a kelták már nacit hordtak. a rómaiaknál a légiósok kezdenek el ilyet viselni. a lovas hadviseléshez egyszerűen elképzelhetetlen nelnne. A germánok is nadrágot hordtak.
A keleti vikingek buggyos térdig érőt viseltek, a keleti lovasnépeket utánozva, a nyugatiak berhét, azaz harisnyaszárat. Az aketont, gambezont valóban kitömték(a gambezon lehetett bőrből is neve ugyanis germán anyaméhet jelent az aketon az arab gyapjú szó)de korai időben a frank királyi rendelet alapján 10-12 ing egybevarrása volt. a láncinget a kelták fűzték elsőként európában, de ők nem szegecselték. a szegecselt láncing azonban nem olyan nehéz. 10-12 kg a hosszú változat. A fegyverköpeny az szerintem a tabard akarna lenni ami később a coit of plate lesz. az mind nagyobb összeszegecselt fémlapokat tartalmaz. ebből lesz a brigantin(helyelen magyarsággal "zsiványvért") a másik iránya a lemezvért.
fontos lett volna megemlíteni hogy a láncharisnya is a berhéhez hasonlóan övvel a derékra van rögzítve és bélelt majd megerősített vászonra húzzák. a sarkantyú nem csak a ló ösztökélésére hanem a sarok helyénmaradására is szolgált
Sisak. az arming cap vászon vagy bőr bélelt sapka, az ál alatt megkötve. az általános viselet a hétköznapokban is ilyen volt de az nem volt bélelve. A láncsuklya az arcot fedte mivel az orvasas sisak nem védte az arcot. Itt alkalmazhattak kezdetben királyláncot(bizáncban akár háromsorost is). a 13.sz-ra már általános a great helm. de csak a német lovagrend vezetője visel csatában"winged helm" szárnyas vagy szarvas sisakot, jelezve rangját. Sisakszörnyet csak a lovagitornán hordanak, leginkább kopjatöréskor. valahol a a bascinet megjelenésekor még viselik a greathelmet-et a bascinetre húzva. de az már a keresztes háborúk utáni idő, a hundsgugel(helytelenül disznóorr) meg a klappvisoros bascinet későbbi korszak.
A kardoknál meg az apáról fiúra szállt kardokkal az a gond hogy bár a korai középkorban valóban nem változott jelentősen a kard alakja(vendel kor 550-800) a vikingkorban sem annyira(800-1066) de a normann kard egyszerűbb markolatgmbos szélesebb keresztvassal rendelkezett. majd egyre nyúlt a hossza. a pengéje túlnőtt a méteren, mivel egyre inkább lóról használták és többett szúrtak döftek is vele. A lándzsát is felválltotta a mind hosszabb, hón alá szorított kopja. a megnővekedett lovag súlya miatt a lovak is mind nagyobbak lesznek.
A lovag amúgy maga is nemes, vérével adózik. birtokát a hűbérurától kapja. aki maga is a hűbéri lánc tagja(lovag-báró-gróf-őrgróf-herceg-király/császár)
Jó az írás de legközelebb ilyenért keressetek fel szakértő hagyományőrzőt...érdemes, jobban leírja nektek

gigabursch 2018.02.20. 07:29:28

"Az európaiak csak a keresztes hadjáratok révén ismerkedtek meg az arabok által közkedvelt nadrággal"

Ezek szerint a magyarok sose voltak európaiak.
Megjegyzendő, hátrafele nyilazni bármi más lábruházattal nem tudtál volna, mert nem maradsz fent a nyergen.

Hátrafele nyilazók meg a magyarok-hunok-pártusok-szkíták voltak.

gigabursch 2018.02.20. 07:39:18

Még annyit.

Ez az írás a lovagok HARCI ruházatáról szól.
Mindemellett volt egy elég kiterjedt egyéb ruhatára is
(hétköznap, tárgyalás, küldöttség, lovagi torna, bajvívás, párbaj)

A csízmát szintén "ősidők" óta alkalmazzák.

Megjegyzendő a muszlim akindzsik (lándzsások) igen-igen sok tekintetben hasonló ruházatot viseltek.

S lovag volt nehézvértes és könnyű vértes is.

Szóval:
A téma szerteágazó, illik pontosan meghatározni melyik szeletről beszélünk.

br17 2018.02.20. 09:00:38

@gigabursch:

Lovon ülni, hátrafelé nyilazni akár ruha nélkül is lehet - bár kényelmetlen -, de kengyel nélkül nem lehetséges...

Labasmaz 2018.02.20. 09:07:00

Nem kell attól az "ö" betűtől annyira rettegni, mert értelmetlen zagyvaság lesz a vége.

Nem mindegy, hogy a labdát a kapu felé vagy a kapu fölé lőtte a csatár. Ahogyan az sem mindegy, hogy egy ruhadarabot egy másik fölé vettek, aminek van értelme, szemben azzal a képzavarral, hogy a másik felé vették.

gigabursch 2018.02.20. 09:47:04

@br17:
Igen, kengyel nélkül lehetetlen.
Egy szál magyarban viszont nyeregben hamar letéped a zacsit.

FayRodisz 2018.02.20. 10:36:38

Az ember anatómiája és a hőmérséklet elég jól meghastározza mindenhol a ruhák formáját. Ha fázik, bebugyolálja magát, oszt mindegy, nadrágnak vagy bokormasirózónak hívjuk, a feladata ugyanaz, védje a gazdit.

Amúgy a kánikula szót nem kellett volna belevenni, csak az elmúlt 30 évben durván 15 fokkal nőtt az a hőmérsékletérték amire használjuk (70-es években még 26-28 fok volt a kánikula, ma a 38 már lassan alap), és anno a középkorban amikor ezek a jószágok rohangáltak még volt különbség a négy évszak között és jó ha akkoriban a 23-25 fokot elérte a "kánikula" amiben azért már nem biztos, hogy annyira jó ha a reggeli 10-14 fok körüli harmatos időben az izzadt ruha hűt.

gigabursch 2018.02.20. 11:27:05

@FayRodisz:
Legjobb ismereteim szerint úgy ezer éve erősen melegebb volt mint most, majdnem 1-1,5 °C-szal, ellenben úgy 500 éve meg jóval hidegebb.

Ez csak azért érdekes, mert sokan a ma szemüvegén át akarják lesni a világot.

Kicsit alaposabban itt:
www.met.hu/eghajlat/fold_eghajlata/elmult_evezred_eghajlata/

Ollé Katalin 2021.02.14. 13:52:24

Köszönöm a leírást. Nagyon jól fogom tudni használni a lovagkor tanításánál.

Contrapasso 2021.02.14. 19:59:40

@Ollé Katalin: Örülök neki. Én köszönöm. :)
süti beállítások módosítása