Contrapasso

Divat- tánc- és zenetörténet

Masnik, loknik és gombos cipők

2017. április 14. 18:27 - Contrapasso

Gyermekdivat a Századfordulón

forrasetsycom1897.jpg

(A kép forrása: etsy.com)

 

A gyerekek ruházata egészen a XVIII.század végéig a felnőttek kicsinyített mása volt. Ekkor- főleg Rousseau tanításainak hatására - végre kezdték belátni, hogy a szoros, hosszú ruhák, parókák, felnőtt szabású nadrágok és kabátok, a gyermekek életmódja és termete miatt kényelmetlen számukra.

ismeretlen_festo_kartyavar.jpg

(Ismeretlen festő: Kártyavár)

alexandrine-elisabethroslin1771byherfatheralexanderroslin1718-1793.jpg

(Alexander Roslin: Alexandrine-Elisabeth Roslin képmása 1771)

 

A XIX.században már beszélhetünk gyermekdivatról, mert ruhájuk szabása ugyan még mindig nagyon hasonlított a felnőttekéhez, de már figyelembe vette bizonyos mértékig a kényelmi szempontokat is. A szoknyák pl,rövidebbek lettek, esetenként a bokáig érő fodros alsónadrág is kilátszott alóla. A kislányok és kisfiúk ruhájának szabása 5-6 éves korukig szinte azonos volt. Azonban a reformereknek még mindig volt mit követelniük, hiszen pl. a kislányok sokszor kaptak a ruha alá fűzőt, hogy mire nagylányokká serdülnek, a felnőtt fűző használata könnyebb legyen számukra. 

portr_du_duc_de_chartres1843.jpg

(Chartres hercegének portréja 1842-ből. A kisfiú bő ruhácskát és fodros sapkát visel.) 

forrasrebaycom.jpg

(Gyermekdivat 1870-es évekből. A kép forrása: ebay.com)

A Századfordulón - mely kb. az 1890-es évektől 1914-ig tartó időszakot öleli fel, és szokás Boldog Békeidőknek /Belle Epoque-nak is hívni - a gyermekek ruhájának szabását már igazán kényelmes és koruknak megfelelően alakították. Természetesen a ruha anyaga jól utalt viselőjének társadalmi rangjára és az alkalomra is, melyre felvették.

A csecsemők bő, fodros,csipkés, világos színű ruhácskákat kaptak, nembéli megkülönböztetés nélkül.

17309674_1843103462610761_1983728398696400426_n.jpg

(forrás: zebytigl.blogspot.co.uk)

Amikor a kislányok nagyobbacskák lettek, előszeretettel adtak rájuk fehér, vagy krém színű, fodros vagy csipkés ruhákat.Egyenes, vagy "A" vonalú szabásuk lehetővé tette a játszás közbeni könnyű mozgást.A vállban fodros kötényeknek is nagy divatja volt, melyet a ruha fölött viseltek. Hajukat loknikba sütötték, masnikkal fogták össze, vagy kis kerek karimájú szalagos kalapot adtak rájuk. A szoknya térd alá ért, kilátszott a sokszor sötét színű harisnya vagy a zokni. A ruházatot gombos vagy fűzős cipő egészítette ki. 

marnee_had_a_little_lamb_and_a_side_of_mashed_potatoesforraslivemasterru.jpg

(A kép forrása: livemaster.ru)

pretty_edwardian_girlforrasebaycom.jpg

(A kép forrása: ebay.com)

teaparty1900sforrasglasseyes_tumblrcom.jpg

(A kép forrása: glasseyes.tumblr.com)

eacbe7e07738db4fbf8a749c7bcd822d.jpg

(A mell alól bővülő ruha és kötényke lehetővé tette a könnyű mozgást. A kép forrása: blessedwildapplegirl.tumblr.com)

kep1910bolforrascecileseebergerfreresflickrcom.jpg

Sosem értettem, hogy a csinos kis fodros kalapokhoz és ruhákhoz miért adtak a gyerekekre sötét zoknit és cipőt. :) A kép forrása: Cécile Seeberger Fréres flickr.com )

A lányok 6-8 éves koruktól egészen addig, amíg nagylányok nem lettek, a felnőttekéhez képest lazább szabású, de stílusban azért az aktuális divatot követő térdig vagy lábszár középig érő ruhát viselhettek, harisnyával, bokacipővel.

1910flickrcom.jpg

 (Lány babával 1910-ben. A kép forrása: flickr.com)

forraslisaknetpl.jpg

 Ezen az 1910 körül készült képen több korosztály képviselteti magát, úgyhogy nézegethetjük az apró részleteket, melyik életkorban milyen jellemző ruhadarabot találunk. A kép forrása: lisak.net.pl )

A kisfiúk rövid, vagy térdig érő nadrágot kaptak, hozzá illő egy, vagy kétsoros kabáttal, sapkával. A gallérös rövid vagy hosszú ujjú inghez kötött mellényt is viseltek. A matróz ruha is különösen divatosnak számított. Bőr bokacipőjük gombos vagy fűzős volt.

9cc18d96001b453e2e6c7ab8bb9055d4.jpg

 (A kép forrása: d2upmi9jmg2f2.cloudfront.net) 

 forrasebaycom.jpg

  (A kép forrása: ebay.com

forraspellethepoetflickrcomtwoboysonatricycle1904-1918.jpg

Azért a maci is fontos. A triciklis kisfiúk könnyű kis kötött pulóvert, térdnadrágot és sötét harisnyát viselnek sapkával és főzős cipővel. A kép forrása: pellethepoet.flickr.com 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://contrapasso2.blog.hu/api/trackback/id/tr1612426639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2017.04.16. 13:13:06

Nagyon jó kis összeállítás. „Sosem értettem, hogy a csinos kis fodros kalapokhoz és ruhákhoz miért adtak a gyerekekre sötét zoknit és cipőt. :)”. Én érteni értem. Akkoriban a cipő bőrből készült, időtálló darab volt, és nyilván nem olcsó, és a gyerek ugyanúgy kinőtte. Na most, egy rózsaszín lánycipő, ha a korban következő testvér, vagy unokatestvér fiú, akkor mehet a szemétbe fél év után. A magasszárú meg egyszerűen jól fogta a bokát. Egyébként úgy 15 évvel ezelőtt, én szoktam vinni a barátnőm gyerekeit az Operába, 15 éves kiscsaj, nincs megfelelő cipő. Anyja egy tornacipőre szavazott, aztán úgy mentünk el, hogy fekete bakancs, visszahajtva rá egy fehér sportzokni, és a fehér batiszt ruha. Jól nézett ki. A kényelem. A mai anyák sem mindig jobbak. Ismerősöm, a kislányon még pelus (gumis), aztán hogy ne fázzon egy gumis derekú nadrág, és jaj, de cuki, fölé egy gumis derekú farmer szoknyácska. Három gumi a gyerek derekán. Csak annyit tudtam mondani, hogy szadista.

Contrapasso 2017.04.18. 08:16:45

@élhetetlen: Ez nagyon érdekes történet. Köszi szépen, hogy megosztottad. :)
süti beállítások módosítása