Contrapasso

Divat- tánc- és zenetörténet

Rock éjjel-nappal

2017. július 02. 16:14 - Contrapasso

A rock and roll az 1950-es években (rövid áttekintés)

rock_and_roll_dancersforrasrockandjive_co_uk.jpg

Az 1940-es évek végén, 50-es évek elején, Amerikában a rockabilly, a swing és a rhythm and blues stílusok keveredésével új zenei műfaj született. A gyors ritmusú, lendületes zene hamar népszerű lett az egész kontinensen, majd hódító útra indult Európában is.Egy rock and roll zenekar hangzásának jellemzője volt az akkoriban elterjedt elektromos gitár, basszusgitár, dobfelszerelés és az ének.Ez kiegészülhetett még pl.zongorával, szaxofonnal.  (A fenti kép forrása: rockandrolljive.co.uk)

1954-ben Bill Haley and His Comets formáció elénekelte a Rock around the Clock, azaz Rock éjjel-nappal című dalt, amellyel óriási sikert arattak. Így a sikeren felbuzdulva, egyre másra születtek a hasonló stílusú dalok. 

 

Alan Freed lemezlovas az '50-es évek elején kezdte el a rock and roll kifejezést használni rádiós közvetítései során az új stílusra, nem is sejtve, hogy végérvényesen sikerült ezzel nevet adnia a zenei és táncos műfajnak. 

alan_freed.jpg

A rock 'n' roll őrület az 1960-as években csitulni látszott, amikor a Beatles együttes dalait dúdolta a fél világ és ezzel beköszöntött a beat korszak. Legközelebb az 1980-as évek nosztalgia iránt rajongói elevenítették fel mind a zenét, mind a táncot. Az 1970-es években alakult rock zenekarok pedig új irányzatokat adtak a műfajnak.  

 

A műfaj néhány felejthetetlen előadója a teljesség igénye nélkül:

Bill Haley (1925-1981) Azon túl, hogy ő és együttese, azaz a Bill Haley & His Comets volt az egyik első rock 'n' roll zenekar, egy kisbolygót is elneveztek róla a csillagászok.

bill_haley_1974.jpg

 

 

Chuck Berry (1926-2017) aki számos későbbi híres gitárosnak vált példaképévé. Játékát és színpadi előadásmódját igyekeztek elsajátítani, tovább fejleszteni.  Pl. amikor Angus Young (AC/DC) olyan jellegzetesen az egyik lábát előre tartva fél lábon ugrál végig a színpadon (duck walking), nagy elődje mozdulatait utánozza.35 év után (90 évesen! ) az idén jelentette meg új albumát Chuck néven. Azt mondta, azért várt ennyi évet, mert nem akart rossz munkát kiadni a kezéből.

chuck_berry51.JPG

 

 

 Elvis Presley (1935-1977), akit   a "Rock and roll királyának" vagy csak így szerényen 'A királynak" neveztek.

elvis-presley.jpg

 

Jerry Lee Lewis (1935- ) Őt virtuóz zongora játéka miatt csak "A gyilkos" becenévvel illették. 

jerry_lee_lewis_1950s.JPG

 

Little Richard(1932- ) A rajongói - utalva Elvis ragadvány nevére - "A rock and roll valódi királyaként" emlegettek.

_little-richard.jpg

 

  

Buddy Holly(1936-1959) , aki repülőgép szerencsétlenségben hunyt el három társával együtt, amikor egyik turné állomásról a másikra kívántak utazni az erős havazásban. Halála napján dalai épp a slágerlistát vezették.

buddy_holly_cropped.JPG

 

Tommy Steele (1936 - ) Benne tisztelhetjük az első brit rock and roll énekest.

tommy_steele.jpg

 

 

 

Cliff Richard (1940 - ) jelenleg is aktív brit énekes, akit főleg a lágyabb rockzene képviselőjeként tartanak számon.

cliff_richard.jpg

  

Végezetül, de nem utolsó sorban itt a nagy úttörő, Jackie Brenston (1928-1979). Vele kapcsolatban szól a fáma akként, hogy a zenekarával való turnéja során megsérült az egyik hangfal, így a gitár torzítva szólt. A hiba kijavítására már nem volt lehetőség, maradt a rossz hangszóró. A közönségnek azonban tetszett az "újítás", ezért máskor is használták technikai elemként. Később, a hetvenes években, sok rock banda kezdte el használni ezt az overdrive hangzást.

jackie_brenston.jpg

A zenéhez hamar a tánc is kapcsolódott, és lelkesen ropta ifjú és idősebb az új módi szerint, mely szerencsésen ötvözte a boogie, a Lindy Hop swing és a jive, elemeit. Így egy szórakoztató és látványos improvizatív tánc született.

A jive később, angol koreográfusok munkája eredményeként bekerült a szalontáncok közé, sőt, 1968-tól a versenytáncok latin táncok kategóriájában is szerepel.  

A rock and roll egyik utódjaként az 1970-es évek elején, főleg mint sport jelent meg az akrobatikus rock and roll.A fiatalok között gyorsan népszerűvé vált, főleg a látványos akrobatikus elemek, a szökdelések, rúgások alkalmazása miatt.Napjainkban is különböző szintű versenyeken mérhetik össze tudásukat a táncosok.

Végezetül itt van két videó, amin fergeteges táncokat láthattok. Aki esetleg nem bírja ki anélkül, hogy ne mozogjon ritmusra a lába, rajta, csak bátran, parkettre fel! 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://contrapasso2.blog.hu/api/trackback/id/tr4712632025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2017.07.03. 15:28:46

Tommy Steele??? Ki ismeri? :) Akárcsak Angliában is.... :)
Vagy éppen Cliff Richard: én kedvelem, de a zenetörténetben semmilyen hatása nem volt...

Contrapasso 2017.07.03. 18:11:58

@Terézágyú: Te kivel egészítenéd ki a felsorolást? Ki az, akit szívesen megemlítenél?
süti beállítások módosítása