Contrapasso

Divat- tánc- és zenetörténet

Skót viseletek a XVIII.században

2018. február 26. 19:08 - Contrapasso

david_allan_a_highland_dance_google_art_project.jpg

 

Ha a skótokról hallunk, bizonyára sokunknak első reakcióként a skót szoknya, skót duda és skót viccek sztereotípiái jutnak eszünkbe. Eszünkbe juthatnak még történelmi kalandfilmek is, melyek kockáiról mindenre elszánt, lánglelkű, hősies, romantikus szereplőket ismerhetünk meg. (A képen: David Allan: Felföldi tánc c. festménye)

A skótok az 1700-as évek első felében sorsfordító éveket élhettek át. Ekkoriban Skócia még megőrizhette viszonylagos függetlenségét. A Felföldön (Highland), ahol a klán rendszer tovább élt, főleg a gael nyelvet, míg az Alföldön (Lowland) pedig a skót nyelvet beszélték. Egy klánhoz tartoztak a földesúr családtagjai és hűbéresei, valamint a földesúr birtokán gazdálkodók is. Az 1640-től zajló forradalmi törekvések hatására a katolikus II.Jakab (1685-1688) királyt elűzték a trónjáról. Majd 1706-ban kimondták Skócia és Anglia egyesülését, ezzel létrejött Nagy-Britannia. A skótok nem szívesen törődtek bele az egyesülés következményeibe. Megszűnt a skót parlament is, és a hagyományokhoz hű vezetők attól tartottak, hogy a skótok túlontúl átveszik az angol eszméket. A gazdasági- társadalmi különbségek is egyre fokozódtak Anglia és Skócia között, ennek hatására nőtt a távolság a felföldi és alföldi skótok között is. A felföldiek szerették volna a katolikus klánok tovább élését, míg az alföldi skótok jobban elfogadták az angol politikai és vallási vezetést. Az 1746-os cullodeni ütközet elsöpörte a függetlenségi törekvéseket és a skótok teljes vereségével ért véget. A csata elvesztése egyben egy életforma, egy kultúra és a klánok végét is jelentette. A tartan viselését betiltották, a jakobitákat ( II.Jakab és leszármazói hívei) pedig üldözték.

Ezek miatt az események miatt érdekes, hogyan is öltözködtek ebben az időben a skótok. A hagyományos viseletek éppúgy megtalálhatók voltak, mint a rokokó stílusjegyekkel bíró öltözetek is. A társadalmi különbségek a ruházaton leginkább annak anyagában és díszítettségében jelentek meg. Ezért e cikk terjedelmi korlátai miatt most csak általánosságban nézzük meg, melyek voltak a legfontosabb ruhadarabjaik.

Mind a férfi mind pedig a női öltözködésben megjelent a tradicionális tartán. A tartán gyapjúból szőtt, függőleges és vízszintes vonalak kereszteződéséből eredő mintás textil. Minden klán más és más színű és mintájú anyagot használt, ezzel is megkülönböztetve magukat más klánoktól. Hogy hogyan bírták megjegyezni egymás tartánjait, ez számomra rejtély, mindenesetre egyfajta megkülönböztető névjegyként sikeresen működött.

tartans.jpg

Különböző klánok tartánjai.

 

Férfi viseletek:

Erre a korszakra elmondható, hogy a férfiak ruhatára több érdekességgel is szolgálhat számunkra.

A vászon alsóing combközépig ért. Ujja bő volt, nyaknál a gallér alatt zsinórral záródott, ujján sokszor a rokokó divat szerint fodor vagy csipke dísszel.

Az alsóinghez vették fel a kiltet, a skótok hagyományos viseletét. Ez kezdetben nem szoknya volt, hanem egy nagyobb méretű textilből gondosan hajtogatott felsőruházat, mely térdig, vagy picivel a fölé ért. (Szoknyává csak a XIX.században rövidült). Az anyagnak kb. a fele képezte a kilt fő részét, amit derékban övvel fogtak össze. A textil további részét pedig sokoldalúan használták ki. Dísztűvel összefogva és a vállon átvetve, vagy szétnyitva köpenyként, esetleg leengedve is hordták.

e6a21cd105e303edf05f81e5728baa2e.jpg

 d153310436953301b53eaa3e0e2a58ec.jpg

495d430d7b94ce46f3e3c3403c47b8a0.jpg

A kép forrása: Ann Jordan,Pinterest

 

A módosabb férfiak hűvösebb időben tartánnadrágot, trews-t hordtak. Ez egy tartánból készült feszes, harisnya szerű nadrág volt, a trews. Továbbá az angol módi hívei térdnadrágban és térdharisnyában feszítettek.

sirjohnhynde-cotton_shighlandsuitnms.jpg

Sir John Hynde-Cotton felföldi ruházata 1744-ből. National Museums of Scotland

 

A mellény fölé zekét öltöttek. Ez lehetett rokokó szabású, széles visszahajtott mandzsettával, oldalt nagy zsebekkel, de lehetett egyszerűbb, hagyományos fazon is. A nyakukra kendőt tekertek.

uniformisoftheroyalcompanyofarchers.jpg

Királyi íjászok egyenruhája.

 

 

1746cullodencoatcurrentlyinthekelvingrovemuseumandart_galleryglasgow.jpg

Egy kabát, amit a cullodeni csatában viseltek 1746-ban. Kelvingrove Art Gallery and Museum, Glasgow.

 

 

sir_henry_raeburn_niel_gow_1727_1807_violinist_and_composer.jpg

Sir Henry Raeburn: (1756-1823): Niel Gow (1727-1807) skót hegedűs és zeneszerző portréja

 

A férfiak a kilthez szövetből készült térdzoknit húztak, melyet piros-fehér kockák díszítettek. Ez volt a cath dath.

highland_soldier_1744.jpg

Felföldi katonák 1744-ből.

 

A zoknira hagyományos tehén-vagy szarvasbőr bocskort (thonging, brogan), vagy csatos fekete bőr cipőt, esetleg csizmát húztak.

gaelshoes.jpg

allan-highlandwedding1780_masolata.jpg

David Allan: Felföldi esküvő című képének részlete (1780)

 

A fejükre különböző formájú és fazonú sapkát tettek. Egyik jellegzetes sapkájuk a kerek gyapjú sapka, a boineid volt, mely készülhetett tartan anyagból is, de általában szürke, kék vagy barna színű gyapjúból varrták. A laza felső részt szoros karima tartotta a homlokon. Tetejére pompon, vagy tollbokréta került.

91f487ceb5a0a4d9757ab1f3cb0cfbe8.jpg

 Major James Fraser of Castle Leathers, 1730. (részlet)

 

Amikor a sapka szegélye készült tartan anyagból, ez volt a balmoral vagy boinead biorach:

david_allan_a_highland_dance_google_art_project_masolata.jpg

David Allan: Felföldi tánc című képének részlete

 

Az öltözet fontos kiegészítője volt a tüsző (sporran) Ez az övre erősített, és ágyékon viselt bőr vagy textil szütyő állítólag nem csak tárolási funkciókat, hanem hogy úgy mondjam, védelmi funkciókat is ellátott.

 tuszo18szforrasi_pinimg_com.jpg

XVIII.századi tüsző. A kép forrása: i.pinimg.com 

 

Az övre kerülhetett a speciális skót tőr is, a dirk, valamint a pisztoly és lőportartó.

joannamariapinterest.jpg

A kép forrása: Joanna Maria, Pinterest

 

A skót férfiak a vállig érő hajukat leengedték, vagy hátul összefogták. Hordtak rövid hajat is. Akik a rokokó divatnak hódoltak, fehér parókát viseltek.

allan_ramsay_allan_ramsay_1713_1784_artist_self-portrait.jpg

Allan Ramsay (1713-1784) skót portréfestő önarcképe. A művész haját oldalt göndörítette, hátul összefogta.

 

 

normanmacleodklanvezer1747forrasbluesurfartcom.jpg

Allan Ramsay: Norman MacLeod (1705-1772) portréja.A "Gonosz Ember" becenévre hallgató politikus tartánjához parókát visel.

A ruházathoz tartozott még a plaid, azaz a klán mintáját hordozó tartán anyagból készült meghatározott méretű anyag, melyet a vállon átvetve, a klán jelképét ábrázoló csattal összetűzve a ruha fölött viseltek. 

 

Női viseletek:

A nők a bő, bokáig érő alsóruha felvételét követően térdig, vagy combközépig érő pamut harisnyát húztak, melyet a térd alatt szalaggal rögzítettek.

b36bd21b6e4fcd132eb7d2cc4eb07bd4.jpg

Részlet David Allan: Felföldi esküvő című képéről

 

Majd az alsóruhára felöltötték a fűzőt.  A fűzőbe ezután merevítő pálcát dugtak a két mell közé. Ettől biztosan nagyon szép egyenes tartása lett minden nőnek, de hogy mennyire volt kényelmes, az már más kérdés.

18thcscotlandforras.jpg

Fűző 1770-1780-ból, Skóciából. National Gallery of Victoria

 

A fűzőre farpárnát kötöttek, hogy a fölé kerülő szoknya a megfelelő tartást megkapja.

763a7033b47afd57ad1f03b7f32a3ebe.jpg

Egy filmkocka az Outlander c.filmből

 

A farpárna fölé alsószoknyák kerültek,legalább egy, de lehetett több is, majd következett a szoknya. Ennek szabása lehetett egyszerű, mindenhol egyformán bő, és lehetett robe á l'anglaise stílusú is, attól függően, hogy viselője mennyire követte a legfrissebb angol divatot.

Ez utóbbi esetében a háromnegyed ujjas, mélyen dekoltált, elöl nyitott felsőruhát fűzéssel, vagy kapcsokkal vagy gombokkal rögzítették. Viseltek a szoknyához kis, derékban szűk, majd csípőig, vagy combközépig bővülő kabátkát is, de az ábrázolásokon láthatók egyszerű, egyben szabott ruhák is.

frasertartandressinvernessmuseummore.jpg

Fraser tartán ruha, Inverness, Museum and Art Gallery

helen_murray_of_ochtertyre_just_before_the_1745rising.jpg

Helen Murray of Ochtertyre képmása 1745 előtti időből. 

floramacdonald2.jpg

Allan Ramsay: Flora MacDonald (1722-1790) jakobita hölgy portréja

 

A felsőruházat kiegészítője volt egy a férfiakénál hosszabb plaid, az arisaid vagy earasaid, melyet a mellnél, vagy a vállon –attól függően, hogy hogyan vették fel- díszes csat fogott össze. Ha szétbontották az anyagot, derékban az övre erősítették, ekkor úgy nézett ki kb., mintha egy takaróba burkolóztak volna. Hűvösebb időben a fejre téve is viselték.

illustrationcreatedinthe19thcbyalbertkretschmer1825-1891printedonborderforrasnewyorkpubliclibrary_masolata.jpg

Albert Kretschmer(1825-1890) képén egy hosszú sálként viselt arisaid-ot látunk.

 Az arisaid rögzítését díszes brossokkal oldották meg, melyek anyáról lányára öröklődtek. Ezek lehettek aranyból, ezüstből, vagy más fémből is. A szív alakú brossokat luckenbooth-nak hívták.

18thcforrasbonhams.jpg

Felföldi bross a XVIII.századból. forrás:Bonhams

Az arisaid felett viselt tartankendőt tonnag-nak hívták. 

 

Használták a mellkendőt is, azaz a dekoltázst eltakaró fehér kendőt is (a francia divatban ez a fichu)

philipmercierazosztrigaslany1756forraschristies.jpg

Philip Mercier: Osztrigás lány 1756.

 

A nők cipői fekete bőrből készültek, kis sarokkal és csat díszítéssel.

david_allan_a_highland_dance_google_art_project_masolata_2.jpg

David Allan: Felföldi tánc, részlet

 

A leányok frizurájukat szalagdísszel kötötték meg (snood, vagy stiom). A hátul összefogott hajuk alatt áthúzott szalagot a fejtetőn masniba rendezték.A házas nők un. kertch-et ,vagy gaelül breid caol-t, egyfajta főkötőt kötöttek a fejükre. A fodros főkötő, a mutch is divatosnak számított. Aki az angol módi szerint öltözködött (azaz a francia divatot követte), fehér parókát viselt.

 

david_allan_a_highland_dance_google_art_project_masolata_3.jpg

Snood.

david_allan_a_highland_dance_google_art_project_masolata_4.jpg

Kertch. Részletek David Allan: Felföldi tánc című képéról. A teljes képet a cím alatt, fentebb találjátok.

 

 cosmoalexander1745egyjakobitaholgyportrejaforrasbbccouk.jpg

 Cosmo Alexander(1724-1772): Egy jakobita hölgy portréja. A nőalak mutch-ot visel.

 

 

Végezetül nézzünk meg pár kockát  az Outlander című tv. sorozatból. 

50410ac08691e8f3d4ecf51c84343632_1.jpg

 75a7323912e4de7107946380a830928a.jpg

 

 07e284da642716756b18354ec789090a.jpg

 c602c617b2e56c1138492b6be77905d5.jpg

 c516a4220d70dab8dca87577fd0d6ce8.jpg

 71221.jpg

Ha érdekel a korszak divattörténete, olvasd el a rokokó divatról szóló cikket itt, vagy a caraco nevű kiskabátról szóló cikket itt, vagy böngéssz kedvedre a tartalomjegyzékből

Felhasznált irodalom: Aberdeeni Magyarok, Skót felföldi viseletek. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://contrapasso2.blog.hu/api/trackback/id/tr9013697822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása