Contrapasso

Divat- tánc- és zenetörténet

Brokátok, selymek, drágakövek

2017. május 20. 18:20 - Contrapasso

Előkelő viseletek a Bizánci Birodalomban

forrasroyalandtumblrcom.jpg

Antoine Helbert: II.Ióannész Komnénosz bizánci császár (1087-1143) és felesége Irene (Szent Piroska 1088-1134)

A Bizánci Birodalomban az előkelők kezdetben római mintára öltözködtek, laza, könnyű ruhákat hordtak.Nem véletlenül, hiszen a bizánci elnevezést az utókor ragasztotta rájuk, mert a XV.századig ők magukat valójában rómaiaknak tartották, és az állam a Római Birodalom nevet viselte.

1280px-meister_von_san_apollinare_nuovo_in_ravenna_001.jpg

Mártírok (részlet) Sant' Apollinare Nuovo bazilika, Ravenna, VI.század

 

Az idő múlásával azonban változtak az anyagok, a színek és a szabás is. A ruha szűk, szegély nélküli, összezárható és hosszú lett, mind a férfiaknál, mind a nőknél.

byzantinewomen2inravenna.jpg

Mártírnők menete (részlet), VI.század, Basilica di Sant' Apollinare Nuovo, Ravenna

 

A császár ruházata szimbolikus jelentőségű volt. A XI.század előtt a fehér selyem, a mellen, vállakon és széleken arany hímzéssel díszített stóla fölé bíbor palástot öltött, gazdag aranyhímzéssel és díszes csattal.

meister_von_san_vitale_in_ravenna_003.jpg

Jusztiniánusz császár és kísérete. VI.század. San Vitale templom, Ravenna.

 

A császárnő ruházatát szintén egy fehér, gazdagon hímzett selyemruha és fölötte színes, arannyal átszőtt, drága anyagú lacerna adta.

theodora_mosaik_ravenna.jpg

Teodóra császárné és kísérete a ravennai San Vitale templom mozaikján. VI.század. 

 

A XI.századtól a ruhák a sok hímzéstől, drágakőtől egyre nehezebbek és merevebbek lettek.  A merev ruhákban a test vonalai teljesen eltűntek. 

783px-byzantinischer_mosaizist_um_1118_001.jpg

II.Ioannész Komnénosz császár (1087-1143) és felesége Eiréne (Irén), nekünk Szent Piroska (1088-1134) Hagia Sophia, Konstantinápoly ( ma Isztambul).

 

Az uralkodó a XI.századtól a fehér, arannyal hímzett alsóruha fölött, bíborszín, arannyal szegélyezett, gyöngyökkel, drágakövekkel díszített felsőruhát, un. dalmaticát viselt. A dalmaticára került az un. omoforion, vagy későbbi latin nevén pallium, mely a nyak körül a vállig szélesedő, elöl és hátul középen szélesen aláhulló, arannyal átszőtt, drágakövekkel, gyöngyökkel díszített uralkodói jelkép volt. Az öltözetet bíbor színű harisnya és bíbor színű, drágakövekkel, gyöngyökkel gazdagon díszített cipő egészítette ki. Az uralkodói korona rekeszzománc képekkel, drágakövekkel, oldalán gyöngyös csüngőkkel volt hivatott a császár hatalmának nagyságát mutatni. 

manuscript_miniature_of_maria_of_antioch_with_manuel_i_komnenos_vatican_library_rome.jpg

I.Manuél császár (Szent László királyunk unokája (1118-1180) és hitvese Antiochiai Mária (1145-1182).

 

Az uralkodónő szintén egy fehér selyem, vagy finom lenből varrt, arannyal hímzett alsóruhát hordott. Felette arannyal átszőtt anyagból készült felsőruhát viselt. Ennek az ujja lehetett szűk, vagy igen bő,akár a földig érő is. Széleit aranyszegélyen gyöngyös, drágaköves hímzés borította. A ruházatra sokszor, elöl, az aranyos öv alatt egy pajzs alakú, arany, drágakövekkel díszített betét került.Őt is megillette a pallium viselésének joga. A ruházatot arany, drágaköves csüngő fülbevaló, harisnya és gyöngyös, drágaköves cipő egészítette ki. Koronája lehetett tetején nyitott, de zárt is. Anyaga készült aranyból, de ismerünk ebből a korból származó textilből készült, arannyal, ezüsttel hímzett koronát is.

Mind a császár, mind a  császárné ruházata a birodalom mérhetetlen gazdagságát volt hivatott reprezentálni.

fc8a82d6a9f982ed65ad6f2524746084.jpg

260px-nicephorus_iii_and_maria_of_alania_bnf_coislin79_fol2bis.jpg

III.Niképhorosz (1002-1081) és felesége, Alániai Mária ábrázolása egy Aranyszájú Szent János homíliát tartalmazó korabeli kötetben 1074-ből. (Bibliotéque nationale de France

 

Textiltöredékek: 

this_byzantine_silk_is_dated_from_9th-10th_century_and_was_based_on_a_sassanian_original_the_pictured_fragment_can_be_found_in_museo_nazionale_in_italy_ravenna.jpg

Selyem textiltöredék a IX.-X.századból.A kép forrása:Museo Nazionale di Ravenna

 

1200-1399wovensilkfragmentvesamuseum.jpg

 

aranyfulbevalouvegesgyongykb6-7sz_forraschristies_com.jpg

Arany fülbevalók a VI-VII.századból. A kép forrása: christies.com

 

pairofgoldbraceletswithlapislahulipearlandglass5-7_sz_forrasgmcoinart_de.jpg

Arany karperec lazurit, gyöngy és üveg berakásokkal az V-VII.századból. A kép forrása: gmcoinart.de

Az előkelők viselete szintén súlyos és merev volt a sok hímzéstől, szabása hasonlított az uralkodói öltözetekéhez.

A bizánci stílus hatással volt a későbbi korok öltözködésére is. A pravoszláv vallású országok egészen a XX.század elejéig megőrizték uralkodói öltözeteiken a főbb stílusjegyeket

 ii_mikloscaresnejeanagybalon17_sz_jelmezben.jpg

II.Miklós cár és Alexandra Fjodorovna cárné 1903-ban a Téli Palotában megrendezett jelmezbálon. A fényes vendégsereg XVII.századi nemesi viseletekben jelent meg.

 

A mai kor divattervezőit is vissza-visszatérően foglalkoztatja a gondolat, hogyan lehetne a XXI.század emberének bizánci stílusú, de hordható ruhákat tervezni. Dolce & Gabbana 2013-as őszi kollekciója ennek jegyében készült, íme belőle néhány darab:

c3ef398e8dbdb54205ba17b09c40e182.jpg

 644494_587482604612486_103213174_n.jpg

 1240301_521870841226363_212038359_n.jpg

 Ha szeretnél még több divattörténeti cikket, érdekességet olvasni, ebből a tartalomjegyzékből kedvedre válogathatsz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://contrapasso2.blog.hu/api/trackback/id/tr6812527531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása