Contrapasso

Divat- tánc- és zenetörténet

A basse danse, a XV.századi kifinomult és méltóságteljes tánc

2017. március 26. 18:35 - Contrapasso

Hogyan udvaroltak tánc közben?

A XV.századból több olyan kézirat maradt ránk, melyben erről a táncfajtáról olvashatunk (Brüsszeli kézirat, Cervera kézirat, Salisbury kézirat stb.)

Burgundiából indult hódító útjára ez a lassú, kimért, lépegetős udvari táncfajta, mely már nevében is magában hordozza a méltóságteljességet, hiszen a "basse" jelentése mély, méltóságteljes.Ha figyelembe vesszük a hölgyek súlyos fejdíszeit, uszályos ruháit és az urak hosszú, hegyes, csőrös cipőit, érthető, hogy ilyen öltözékben lendületesebb mozgásra nem is volt lehetőség.

Páros tánc, melyet egy pár, vagy több pár egymás mögött haladva táncol. A lépések igen egyszerűek, tulajdonképpen öt félét variálnak, azonban azok sorrendjét minden tánc esetében külön-külön kell megjegyezni. A tánc nehézségét tehát nem  a bonyolult koreográfia adja, hanem az, hogy igen kifinomult és kecses előadást kíván meg a pároktól.

Miközben a párok lassan lépegettek egymás mögött, nemcsak a táncra tudtak koncentrálni. Lehetőség adódott a korabeli illemszabályok keretein belül, hogy a férfi táncos udvarlási szándékát kifejezze szíve hölgye felé kézszorítással, arcjátékkal, szemkontaktussal. A hölgy hasonlóképpen válaszolhatott, ügyelnie kellett azonban arra, hogy viselkedése ne legyen feltűnő és kirívó. Ha túl élénk érdeklődést mutatott a partnere iránt, vagy a kelleténél nagyobb lelkesedéssel fogadta táncpartnere jeleit, megszólták érte.

Létezett a tánc itáliai fajtája is bassadanza vagy alta danza néven. Ezek lépései hasonlóak voltak, de változatosabb térformákat alkalmaztak.

A tánc népszerűségét mutatja, hogy száz évvel később is találkozunk vele, csak kicsit hosszabb és változatosabb formában.

01.jpg

A brüsszeli kézirat egy lapja.Keletkezésének pontos dátuma bizonytalan, valamikor az 1400-as évek közepére datálható. Az eredeti elveszett. A másolata 1523-ban azonban szerepel Ausztriai Margit könyvtáráról készült listán.Halála után Habsburg Mária, Magyarország királynéja lapozgathatta.Fekete pergamenre készült arany és ezüst tintával. A kottán jól kivehetők a hangjegyek, alatta a dal szövege és az alatt a tánclépések rövidítései.

 

 

basse_danse_eskuvoi_tancjelenet_gascogne_15szkozepe.jpg

Ezen a képen basse danse-t járnak. Azt, hogy miért tapossa az a snájdig fiatalember az ara ruháját, nem tudni, de biztosan okozott némi fennakadást a viselkedése. (Esküvői jelenet. Gascogne, XV.század közepe)

 

 

 A felvételen látható La danse de Cleves a Brüsszeli kéziratban szereplő táncok közül kicsit kilóg a sorból, mivel változatosabb térkoreográfiája van, nem csupán előre és hátra lépeget a táncos pár.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://contrapasso2.blog.hu/api/trackback/id/tr4112371119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása