Contrapasso

Divat- tánc- és zenetörténet

Milyenek voltak a középkori táncok?

2017. március 18. 17:48 - Contrapasso

womandanceswhileamanplaysavielleuniversitatsbibliothekgraz32fol106vc1300-1350.jpg

A középkori Európát áthatotta a kereszténység. A katolikus egyház szigorú előírásokkal szabályozta az ünnep és hétköznapokat egyaránt, így a táncolás lehetőségeit is. Magát a táncot ördögtől való dolognak tartotta, szigorú büntetés járt annak, aki meg nem engedett helyen, vagy meg nem engedett módon ily módon elragadtatta magát. (A fenti képen egy ábra a Bécsi Kéziratból, 1300-1350-ből. Universitatsibliothek Graz,32 fol 106.  

Ebből következően sajnos koreográfiák ebből a korszakból nem maradtak ránk. Freskók, szoborrészletek, kódexek képei, esetleg rövid leírások azonban adnak némi támpontot. Egy biztos, a középkorban is táncoltak.

ambrosio_lorenzetti_allegory_of_good_government_effects_of_good_government_in_the_city_detail_1338-40_fresco_palazzo_publico_siena_italy.jpg

Ambrogio Lorenzetti (1290-1348): A jó kormányzás hatása a városra. Freskórészlet

 

A források alapján az alábbi főbb táncféléket tudjuk megkülönböztetni a teljesség igénye nélkül:

-szakrális táncok: a templomokban az istentiszteletekhez kapcsolódóan járt táncok

-temetési táncok

-udvari táncok:a lovagi kultúrához hozzátartozott a költészet és zene mellett a tánc művelése is. A ránk maradt ábrázolások alapján ezek lánc- és körtáncok voltak, a páros táncok majd csak később válnak divatossá. Egy-egy lakodalom, jelesebb vendég érkezése az udvarhoz mindig jó alkalmat adtak a táncoláshoz. A zenei források szerint léteztek lassú és gyors, ugrós táncok. Azonban hogyan járták, ezeket, sajnos nem tudjuk. Későbbi utódai a branle-ok és a kelet-európai kör-és lánctáncok.

d6e97f12d6f8c0b45e3aa2000824882d_2.jpg

A Manesse Kódex egy lapja 

- harci táncok: melyeket egy-egy csata előtt, vagy győzelmes csata után, fegyverekkel táncolták. Ennek utódai pl. a bouffon és moreszka táncok, melyeket karddal, bottal jártak, illetve a moreszka táncokat néhol a csuklóra és az alsó lábszárra rögzített csörgőkkel. 

-profán táncok: az egyház mindazt profánnak minősítette, amely a keresztény vallási élet keretein kívül esett. Így a rituális táncokat, kultikus szertartásokat, a pantominszerűen előadott utánzó táncokat is.

romanceofalexander.jpg

A kép forrása: Romance of Alexander, Bodleian Library MS 264. XIV.század.

 Felhasznált irodalom: Botos József: "Ünneprontók" A középkor táncélete c.kötete

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://contrapasso2.blog.hu/api/trackback/id/tr5212348995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása